Steeds meer Nederlanders laten zich cremeren in plaats van begraven, waarschijnlijk omdat de kerk minder invloed heeft en we nabestaanden niet willen opzadelen met onderhoud. Maar de hoofdreden: geld.

Een crematie is namelijk veel goedkoper dan een begrafenis. De gemiddelde begrafenis kost al snel 3500 euro, terwijl een crematie je 1200 euro kost. Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich laten cremeren. In 2000 koos de helft van de Nederlanders voor een crematie, inmiddels geldt dat voor 63,4 procent van de Nederlanders, blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria.

Dat is slecht nieuws voor begraafplaatsen, die nu naar nieuwe bronnen van inkomsten moeten zoeken. Sommige begraafplaatsen richten zich nu ook op de crematiemarkt, zoals de Uitvaartstichting Hilversum. Directeur Patricia van Engelen vertelt dat dat nodig is om de begraafplaats rendabel te houden.

“Voorheen waren wij alleen een begraafplaats, maar daarmee alleen gingen we bijna ten onder”, zegt ze. “Daarom richten we ons nu ook op crematies.” De Uitvaarstichting heeft sinds kort een urnenmuur en een uitstrooiplek.

Themavelden
Maar ook op andere manieren proberen begraafplaatsen te innoveren, door bijvoorbeeld de rustplaatsen voor een bepaalde doelgroep te maken. “Je kunt denken aan een Islamitische afdeling, of natuurbegraven zonder grafsteen, gewoon onder het gras of onder een boomstronk. Er bestaan ook verschillende themavelden, zoals een rozenveld of een bloemenweide.”

Bron: RTL-Nieuws www.rtlnieuws.nl